R&B till country

Country musik

Nashville i USA är den stad som främst förknippas med countrymusiken. När många tänker på country handlar det om en svensk version av dansband. Dock är country en amerikansk gren som idag är mycket närmare både pop och rockmusik än det var för 30 år sedan. Ursprungligen har countrymusiken sitt ursprung i sydstaterna i USA och kommer från folkmusiken. När country och western musik ersatte hillbilly musiken under 1940-talet började countrymusiken att utvecklas. Dåtidens countrymusik skiljde sig en hel del från countrymusiken som man lyssnar på idag. Många blandar dessutom ihop countrymusik och westernmusik. Under 2006 ökade countrymusiken nämndvärt i USA och musiken upplevde ett av sina bästa försäljningsår.

Gitarr, fiol, munspel, bas, trummor, mandolin, banjo, steelgitarr, dobro och gitarr är alla instrument som är vanliga i countrymusik i kombination med sång. Countrymusik är en av de grenar som har en stark stereotyp fäst vid sig. Cowboyhattar och cowboyboots förknippas ofta med musiken i kombination med en akustisk gitarr. Willie Nelson och Dolly Parton är båda exempel på kända countrysångare. Även Johnny Cash räknas som countrysångare samtidigt som han är en av de mest älskade sångarna genom tiderna bland annat är hans låt ”ring of fire” mycket välkänd över hela världen.

Det finns även många moderna countrysångare, bland annat Jill Johnson som är en känd svensk countrysångare. Hon är dock inte lika populär som exempelvis Lady Antebellum, Brad Paisley eller Tim McGraw som alla kommer från USA. Det är fortfarande i USA som denna genre är mest populär och även om genren till viss del har spridits runt om i världen har den aldrig varit lika populär i något annat land som den är i USA: I USA fortsätter den dessutom att öka i popularitet vilket till stor del har att göra med att musiken är närmare pop och rock idag än western.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard