Punk till indie

Vad är punk?

Punken uppstod under 1970-talet. Exakt var den uppstod är omtvistat men man utförde den i Australian, Storbritannien och USA under denna tid. The Ramones anses vara anledningen till punkens genombrott, de kallade inte sin egen musik för punk men den var en antites till den glamrock som var en stor del av 70-talet. Punken uppkom som en protest mot den kommersiella musiken. För att skapa punk krävdes inga förkunskaper alls, man behövde inga speciella kläder eller en speciell typ av instrument. Det fanns helt enkelt inga regler vilket gjorde att i princip vem som helst kunde skapa punk. En stor del av meningen med punk var att det skulle märkas att den var hemmagjord. Ordet punk är från början amerikansk slang som skulle kunna betyda ”något värdelöst”, vilket visar vad många tyckte om stilen under denna period. Trots det blev punkmusiken mycket stor med hjälp av band som The Ramones, Talking heads, six pistols och The Clash. Till stor del på grund av att dessa band skapade stora rubriker i tidningarna genom sitt skandalösa beteende.

I och med att man har använt sig av punken för att provocera har bland annat nynazister använt sig av punken, vilket har lett till att det har gett denna musikstil ett ännu mer negativt uttryck. Punkens historia är invecklad och faschinerande samtidigt som det ständigt fortfarande kommer nya punkband. Punk är än idag en av de mest populära genren som finns inom musik. Skillnaden är dock att idag att är de olika musikgenrarna mycket närmare varandra och de går ofta ihop. Detta har lett till att exempelvis punkrock och punkpop har skapats. Det finns många olika genrer som går mycket väl ihop med punk och samtidigt finns det många band som fortfarande än idag är renodlade punkband.

I Sverige var punken mycket populär i och med band som Noise, Ebba Grön som anses vara det första punkbandet, men även Aska Kask. Den svenska punken uppmärksammades internationellt när den började att övergå till hardcore punk. I början av 1970-talet spelades det mest revolutionär punk. Under 1980 talet togs den svenska punken över av nynazisterna och så kallade skinheads. Då förlorade punken stor populäritet, därefter kom den tillbaka under 1990 talet och populariteten har sedan dess funnits kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard