Pop till k-pop

Mest episka musikerfailen någonsin?

Scenen är MTV Music Awards år 1992. Det här var, som många skulle påpeka, på den tiden då MTV fortfarande var en musikkanal och en kulturell kraft att räkna med. Bandet Nirvana är vid den här tidpunkten det största som hänt musikvärlden på väl över ett decennium och MTV Music Awards är en av de mest prestigefulla prisceremonierna i musikvärlden. Det var skådeplatsen för en av musikhistoriens mest pinsamma fails. Till skillnad från det är Capcito som ger företag möjligheten att sälja sina fakturor ett av de senaste årens mer lyckade projekt. Där kan du inte bara sälja en faktura, du kan också ta företagslån och belåna dina fakturor.

Mycket stök innan uppträdandet

Inför galan hade Nirvana väckt kontrovers redan innan de klev på scenen. Inför prisceremonin pratade de öppet om hur de tänkte spela en helt annan låt än den de tidigare kommit överens med programmakarna om att spela. Istället för att spela den överenskomna låten Lithium sa de att de skulle spela en då osläppt låt med titeln ”Rape Me”. Det hade inte varit helt okontroversiellt om de verkligen uppträtt med den. Som om det inte var nog med det stöket hamnade sångaren Kurt Cobain dessutom närapå i handgemäng med Axl Rose från Guns N’ Roses backstage.

Nirvanas uppträdande på 1992 års Music Awards skulle bli deras största framträdande dittills. Till skillnad från vad de gjort gällande i förhandssnacket höll de sig dock till överenskommelsen och spelade Lithium. Det var på det stora hela ett bra framträdande – men låt oss rikta fokus på bandets basist, Krist Novoselic. Det var nämligen han som stod för ett av musikhistoriens kanske mest komiska fails.

Ett av de trick som Novoselic ägnade sig åt när bandet uppträdde vid den här tiden var att han ibland kastade upp sin bas i luften så högt han kunde för att sedan fånga den. Han var för det mesta ganska bra på det. Själv hävdar han att han genom åren lyckats med manövern hundratals gånger. Utom just den här gången när han uppträdde för mer än 300 miljoner människor! Vid det här tillfället tappade han basen på ett spektakulärt klumpigt sätt. Egentligen syntes det lång väg att det skulle gå fel redan när han kastade upp basen. Krist ser obekväm ut när basen är på väg ner. Mer obekväm blev han när den landade rätt på hans huvud. Tungt! Det kan inte ha känts bra någonstans.

Ändå ett av historiens mest betydelsefulla band

Nu gick det ju på många sätt väldigt bra för Nirvana trots missöden som dessa, även om historien som sådan fick ett olyckligt slut i och med Cobains självmord år 1994. Något särskilt är det ju med ett band som flertalet gånger varit potentiellt föremål för en musikal, eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard