Pop till k-pop

Musik om ljus

Ljus betyder många olika saker. Tryggheten i ett varmt och skönt hem. Ljuset i slutet av tunneln som beskrivs i nära döden-upplevelser. Det inre ljuset som många menar finns i oss människor. Inte så konstigt då att ljus i olika former har varit temat för ett oräkneligt antal poplåtar. Ljus är också ett självklart fokus för vilket inredningsprojekt som helst. Tyvärr också ofta en något förbisedd faktor. Vi tittar gärna på soffor, bord, tapeter och andra saker, det är lätt hänt att glömma bort betydelsen av lampor för hur en inomhusmiljö upplevs. Hos Lampgallerian.se hittar du lampor för alla typer av inredningar. Klassiskt, stramt, mysigt eller hemtrevligt för hemmet, kontoret eller vad du nu önskar.

The Inner Light – The Beatles (1968)

År 1968 gav sig ett kreativt uttömt The Beatles iväg på en resa till Indien. Efter att ha släppt det epokgörande albumet Sergeant Peppers Lonely Hearts Club Band var bandet trötta och i behov av nya perspektiv. Meditation och andlighet låg i tiden. Syftet med resan till Indien var att lära sig transcendental meditation av Maharishi Mahesh Yogi. Resan mynnade dels ut i det klassiska albumet känt som The White Album och den här lilla singelpärlan signerad George Harrison. Bandets andra låt, efter Within You Without You som domineras av det indiska instrumentet sitar.

Shine a Light – The Rolling Stones (1972)

Få rockband kunde hantera gospel lika självsäkert och begåvat som Rolling Stones. På den här låten från deras fabulösa album Exile On Main Street handlar det än en gång om att söka det inre ljuset. Från början handlade låten om den olyckligt bortgångne Stones-medlemmen Brian Jones och hans allt djupare missbruksproblem. Efter Jones död förvandlades låten i en mer andlig riktning.

Burning of the Midnight Lamp – Jimi Hendrix (1968)

Burning of the Midnight Lamp var Jimi Hendrix fjärde singel. Ljuset i det här fallet består av den trygghet en turnerande musiker kan sakna under livet på vägarna. Hendrix var som bekant under den här tiden på toppen av sin karriär och turnerade i princip ständigt. Det gav inspiration till en av den magnifike gitarristens mest personliga låtar. I låten får vi stifta bekantskap med en man som bor ensam i öknen och spenderar nätterna i skenet av sin lampa, en trygg punkt i tillvaron i ett annars ständigt närvarande mörker.

Ray of Light – Madonna (1998)

Ray of Light var titelspåret på Madonnas sjunde studioalbum. I Sverige fick den rätt mycket uppmärksamhet på basis av musikvideon som regisserades av Jonas Åkerlund. Madonnas inspiration för låten hämtades ur ett antal livsförändrande upplevelser som hon gick igenom under perioden. Bland upplevelserna fanns att hon födde sin dotter Lourdes och började intressera sig för österländsk mysticism. I låten gav hon uttryck för hur händelser som dessa hade förändrat hennes perspektiv på livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard