Pop till k-pop

Latinamerikansk musik

Latinomusik är en samling av olika musikstilar som hämtar sitt ursprung i Latinamerika, även Spanien och Portugal räknas som skapare till latinomusik. Latinamerikansk musik kan variera en hel del, generellt sett kännetecknas den dock av dragspel, akustisk gitarr och andra lokala stränginstrument, exempelvis banjo. Många olika dansstilar har skapats av latinamerikansk musik som exempelvis flamenco, rumba, samba och salsa. Det finns många olika genrer som räknas inom Latinamerikansk musik:

Jibaro

Denna musik härstammar från Puerto Rico och något som är utmärkande för musiken är att man använder sig av instrumentet cuatro som är ett stränginstrument som har fem stycken dubbla strängar. Det är även vanligt att banden har en musikaliskt som spelar instrument guiro och maraccas är en vanligt inslag i denna typ av musik. Rytmerna är ofta snabba och tanken är att musiken ska vara uttrycksfull och upplyftande. Musiken kommer ursprungligen från de afrikanska slavarna och är en typ av kreolsk musik.

Salsa

Salsa är inte enbart en dansstil utan det är även musikstilen som man dansar till. Salsa är vanligtvis en dans som dansas mellan två partners men man kan även dansa salsa ensam även om detta inte är lika vanligt. Salsan uppstod i och med invandrare i Kuba och Puerto Rico och kombinerade redan känd folkmusik med nya toner vilket skapade denna rytmiska musik. Salsan har många olika typer av rytmiska instrument i låtarna, bland annat bongotrummor, conga trummor, piano, bas, horn och instrumentet cowbell som är ett särdrag för just salsan. När man dansar salsa är det mycket viktigt att röra på höfterna.

Rumba

Rumbamusik är en polyrytmisk del av den latinamerikanska musiken som är lika populär idag som när den uppkom. I rumban så spelas många rytmiska toner samtidigt och i otakt. Detta är ett viktigt kännetecken för just rumba. Ett typiskt instrument för rumba är två klor som klappas ihop för att skapa musik. Det finns även rumba-dans som är en dansstil man dansar speciellt till denna typ av musik.

Det som är viktigt att komma ihåg när det kommer till latinamerikansk musik är att detta är flera olika musikstilar och kulturer som har kommit samman i musik. Därav kommer du att finna inslag från mexikansk musik, spansk musik, portugisisk musik och kubansk musik i en och samma låt. Det är detta som gör latinamerikansk så spännande och oväntad och de glada tonerna och snabba rytmerna som ofta kännetecknar denna genre gör att det är lätt att ryckas med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard