Pop till k-pop

Olika musikgenrer

Vi är många som är nästintill beroende av musik och lyssnar på vår favoritlåt från och med att vi vaknar till och med att vi går och lägger oss. Och i dag finns det så många musikgenrer att välja mellan att det är lätt att hitta sin egen musikstil.

Pop

Popmusik är vad som även kallas för populärmusik, vilket i sig är ett väldigt brett begrepp. En som lyssnar på pop i Sverige kanske lyssnar på Veronica Maggio, och klär sig gärna i hipster kläder som matchas med en Tygpåse med tryck och hänger på kaffe och dricker kvalitetskaffe. Eller superstjärnorna Beyoncé och Taylor Swift.

Men poppens rötter kommer faktiskt från USA och rock’n’roll musiken under 1950-talet och fram. Poppen under sent 50-tal sågs som lättare rock och växte fram samtidigt som begreppet tonåring skapades. Popmusik blev alltså en del i tonårskulturen och under 60-talet gjorde artister som The Beatles, The Hollies, The Animals och The Monkees poppen världskänd.

Rock

Rocken kom till under första halvan av 1900-talet i USA. Rocken, eller rock’n roll som det kallades, har i dag utvecklats med flera olika subgenrer. De allra mest känd banden är The Rolling Stones, Pink Floyd, AC/DC, Queen och Led Zeppelin. De instrument som oftast används är elgitarr, piano, akustisk gitarr, elorgel/synthesizer samt elbas och slagverk. Under 60-talet så utvecklades subgenrerna psykadelisk musik, soulen och funken från rockmusiken. Därefter kom hårdrock, punk, new wave, ska, reggae och synthmusik att utvecklas. Och i dag har även dessa subgenrer egna subgenrer. Rockens värld är synnerligen en rik musikalisk resa.

Klassisk musik

Den klassiska musiken etablerades redan under 1700-talet i Europa. Musikgenren associeras ofta med kultur och konst. Att musiken är klassisk innebär att den tillför ett erkänt samhällsvärde till kulturen. Några av de mest kända klassiska musikerna är till exempel Franz Schubert, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric François Chopin och Wilhelm Richard Wagner.

Hiphop

Hiphoppen är en musikstil och genre som uppkom i New York i USA av de afroamerikanska samhällsgrupperna under 1970-talet. För den som är intresserad av att veta mer om dess uppkomst är ett tips att titta på Netflix serien The Get Down , som handlar om just denna framväxt i ett hårt ansatta samhällsklasser i USA. Från början hade musikstilen en stark politisk aspekt och musiken handlade mycket om att belysa orättvisor som rasism och ekonomisk ojämlikhet i samhället. Än i dag har hiphoppen dessa karaktärsdrag, men i och med att musikgenren spred sig världen över under 1980-talet och 1990-talet har flera subgenrer utvecklats. Till exempel så associerar många i dag hiphoppare och rappare med de som sjunger om framgång och bär tunga guldkedjor och så kallade bling blings, vilket är diamanter (falska eller äkta).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard