Pop till k-pop

Jazzmusik

Det som gör jazzmusiken så pass speciell som den är har att göra med att den till stor del kännetecknas av improvisation. Jazzmusik innehåller även mycket call and response teknik samt harmonik och polyrytmik. Man vet inte riktigt vart ordet jazz kommer ifrån men det finns teorier om att ordet från början kommer från jasm eller jizm som betyder under 1800-talet var ett slanguttryck för sperma. Man vet även med säkerhet att ordet jazz har använts inom sportjournalism. Jazzmusikens ursprung kan ledas tillbaka till 1800 talet i USA men det var först under 1920 som musiken fick stor spridning och började att växa fram. Jazz är en otroligt viktig musikstil som till stor del har påverkat många andra musikstilars utveckling. Än idag utvecklas nya musikstilar inom jazz och det finns många festivaler som jazzälskare kan ta del av. Bland annat Västerås Jazz Storbandsfestival sker varje sommar.

I Sverige använde man ofta stavningen Jass under 1920 talet och det var först senare som man började ta den engelska stavningen jazz. Jazz har många olika rötter och är en salig blandning av många olika musikstilar, afrikanska rytmer, amerikanska psalmer, cabare och varieté musik från Europas samt en del irländska inslag. Efter att inbördeskriget nådde sitt slut i Amerika fanns det mängder med blåsinstrument överallt och dessa instrument började att användas i de olika underhållningsorkestrarna som fanns runt om i landet. New Orleans är kända för att vara en viktig influens i jazzens historia. Musiken spreds snabbt till New York och Chicago och därefter kunde man snart ta del av den i Europas huvudstäder.

När affärsmännen insåg att jazzen växte och att man kunde tjäna pengar på musiken delades den upp i två grupper, Sweet Jass och Jass. Man använde sig av S istället för Z för att skilja den från den riktiga improviserade jazzen. Improvisationen togs nämligen helt bort i dessa två undergenrer och musiken blev mer kontrollerad. Jazzens internationella genombrott kom när musiken kombinerades med olika danser som exempelvis foxtrot. I Europa slog musiken igenom efter första världskriget. Än idag utvecklas jazzmusiken och det finns många inslag av improvisation. Det finns många typer av jazz och det finns väldigt många undergrupper till musiken. Jazzen är dessutom moder till många andra musikstilar.

Swingmusik är som exempel en undergrupp till jazz som blev populär under 1930 talet. Musiken var totalt dominerande på världsscenen under 10 år. Från 1935 till 1945 och därefter under 1940-talet uppkom bebop. Återigen togs scenen över av en musik som man främst lyssnade till. Till skillnad från swingen där man även skulle dansa. Jazz finns idag över hela världen och man fortsätter att blanda jazzen med många andra stilar för att skapa unika toner. Jazzen kommer ständigt att fortsätta att utvecklas därmed.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard